GIS και Πιστοποίηση

English Version

Έχει υπάρξει πολλή συζήτηση πρόσφατα για τη σχετικές αρετές (ή μη) της Πιστοποίησης στα GIS. Ειδικά μετά το ανακοίνωση του (Αμερικάνικου) Ινστιτούτου Πιστοποίησης GIS, το οποίο ανακοίνωσε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προστεθούν και εξετάσεις στη διαδικασία πιστοποίησης του και ζητά την υποβολή σχολίων σχετικά με την πρότασή τους. Λίγες εβδομάδες πριν, η ESRI ανακοίνωσε την έναρξη του δικού της προγράμματος πιστοποίησης. Η πιστοποίησης στα GIS ήταν πάντα ένα θέμα που προκαλούσε έντονες συζήτησεις μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου.

Στην Ελλάδα, ο Σύλλογος Τοπογράφων Μηχανικών Βόρειου Ελλάδος (ΣΔΑΤΜΒΕ), ανακοίνωσε την υπογραφή ενός Μνημόνιου Συνεργασίας με το Κέντρο Πιστοποίησης ACTA , τεχνοβλαστό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την από κοινού έκδοση των Πιστοποιήσεων στα GIS. Έχοντας λάβει μέρος σε αυτή την προσπάθεια από την πλευρά των Τοπογράφων Μηχανικών, θα ήθελα να μοιραστώ μερικές σκέψεις σχετικά με το όλο ζήτημα Πιστοποίησης, αφήνοντας όμως κατά μέρος εξειδικευμένες «προϊοντικές» πιστοποιήσεις, όπως αυτής της ESRI.

Από τη μία πλευρά, κατανοώ τις απόψεις λέγοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί μια κατάλληλη για όλους «Πιστοποίηση στα GIS». Το πεδίο εφαρμογών των GIS είναι τόσο μεγάλο,  και οι τεχνολογίες αλλάζουν και εξελίσσονται με τέτοιο ρυθμό, που  η έννοια του «ειδικού των GIS» αλλάζει, από χρόνο σε χρόνο ή πολύ πιθανόν δεν υφίσταται καν!

Απο την άλλη , πιστεύω ότι κάποιο είδος πιστοποίησης είναι πολύ σημαντικό για άτομα που άρχισαν να εργάζονται σε μη-«χωρικά επαγγέλματα» , αλλά η δουλειά τους εξελίχθηκε και άλλαξε -πιθανόν από τις ίδιες τις ανάγκες της αγοράς- απαιτώντας όλο και περισσότερες «χωρικές» δεξιότητες. Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι οι επαγγελματίες του μάρκετινγκ που θα πρέπει τώρα να χρησιμοποιούν γεωδημογραφικά δεδομένα και εργαλεία χωρικής ανάλυσης.

Μια πιστοποίηση στα GIS, σε αυτές τις περιπτώσεις θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη ως μέσο απόκτησης αλλά και «απόδειξης» και ανάδειξης των βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτούνται για την απασχόληση κάποιου σε έργα GIS. Πιστοποιημένοι επαγγελματίες, θα πρέπει να  έχουν μια πολύ καλή  κατανόηση των «χωρικών θεμάτων» τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο αλλά και να είναι σε θέση να διαχειριστούν σχετικά έργα κατανοώντας τα ιδιαίτερα θέματα και δυσκολίες αυτών. Αυτή ήταν και η σκέψη πίσω από το συνεργασία του ΣΔΑΜΤΒΕ  και της ACTA, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Για τα άτομα με τυπικά προσόντα GIS και ουσιαστική επαγγελματική εμπειρία, θα ήμουν περισσότερο υπέρ ενός μοντέλου πιστοποιήσεων ή ίσως καλύτερα διαπιστεύσεων, σε πολύ πιο εξειδικευμένα θέματα, όπως «GIS στις Μεταφορές» ή «Περιβαλλοντικά GIS».

Και έπειτα, φυσικά, υπάρχει το θέμα της διαδικασίας αξιολόγησης. Εξέταση χαρτοφυλάκιου ΚΑΙ εξετάσεις;  Μόνο το ένα ή μόνο το άλλο;  Και πάλι, η γνώμη μου είναι ότι εξαρτάται από το είδος της πιστοποίησης / διαπίστευσης. Όταν μιλάμε για μια γενική πιστοποίηση στα GIS, θα έλεγα ότι οι εξετάσεις δεν είναι μόνο χρήσιμες, αλλά απαιτούνται. Αλλά για τη εξειδικευμένες πιστοποίησεις/διαπίστευσεις, η αξιολόγηση της προηγούμενης εμπειρίας και του χαρτοφυλακίου είναι μάλλον ο πιο αντικειμενικός τρόπος.

Advertisements

, , , ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: